ÁRNYÉKOLÁS – NAPVÉDELEM

ÁRNYÉKOLÁS – NAPVÉDELEM

A télikertek, teraszbeépítések belső terében fellépő üvegházhatás következtében a bejutott hő csapdába kerül, így a napos, téli időszakokban egész épületek fűtéséről gondoskodhat. Nyáron viszont egy rosszul megtervezett és megépített télikertben tikkasztó hőség uralkodhat.

A nap kellemetlen hatásai ellen védekezhetünk kellő számú és méretű ajtó és ablak beépítésével, melyek ideális elhelyezésével huzathatást biztosíthatunk és az állandó légmozgás enyhítheti forróságérzetünket. Hasonló eredményt érhetünk el speciális üvegszerkezettel, klímával, de a legideálisabb védelmet mégis a külső, vagy a belső oldali árnyékolás készítésével biztosíthatjuk. Az a legoptimálisabb megoldás arra, hogy megakadályozzuk a hőenergia bejutását a télikertünkbe, ha külső oldali árnyékolót használunk. Erre sajnos nem mindig van lehetőség, amikor nincs elegendő hely a csatlakozó épületszerkezetektől. További bonyodalmat okozhat az is, hogy a télikert külső oldalán az árnyékoló szerkezet mozgatását nem mindig tudjuk kézi úton megoldani, ezért táv-vezérelni kell. A távvezérlés egyébként is jó ötlet, hiszen ha szél, hő, vagy esőérzékelőt is használunk, akkor optimálisan beállíthatjuk télikertünk működését.

Ezen kívül télikerteket a külső oldalon csak olyan anyagok felhasználásával árnyékolhatjuk, melyek bírják az időjárás viszontagságait. Ha az előbbi akadályok miatt nem tudunk külső árnyékolást készíteni, akkor lehetőség van a teraszbeépítés belső oldalán is árnyékolni. Ez a megoldás igaz nem olyan hatékony, mint a külső, de még mindig jóval előnyösebb, mint a meleg csapdájába kerülni.

Belső oldali árnyékolók széles választéka áll rendelkezésünkre rolók, reluxák, szalagfüggönyök, pliszék, roletták formájában, így saját ízlésünkre formálhatjuk a télikertünk, teraszbeépítésünk színvilágát. Az üvegfelületek függőleges oldalát és a ferde tetőszerkezeteit is könnyedén árnyékolhatjuk ezekkel a megoldásokkal.